Kuksa-opas

Kuksan käyttö

Suomen Partiolaisten jäsenrekisteri Kuksa toimii osoitteessa kuksa.partio.fi.

Rekisteriin merkitään kaikki jäsenet sekä alaikäisille vähintään yksi huoltaja. Uuden jäsenen ja hänen huoltajan tiedot ilmoitetaan jäsenhakemuksella. Huoltajat eivät ole partiolaisia eivätkä maksa jäsenmaksuja elleivät itse halua lippukunnan jäseneksi liittyä.

Jokaisella jäsenellä ja huoltajalla on rekisterissä omat sivunsa, joten eri ihmisten tietoja  ei tule yhdistää samalle lomakkeelle missään tilanteessa. Esim. jos alaikäisellä jäsenellä ei ole omaa puhelinta tai sähköpostia, ei tietoihin saa laittaa huoltajan tietoja. Tarvittaessa kohtiin kirjoitetaan nollia tms. virheeksi tunnistettavaa.

Partiolaiset saavat jäsennumeron ja huoltajat vastaavan huoltajanumeron. Näitä ei käytetä ristiin. (Jos huoltajakin on partiolainen, käyttää hän omaa jäsennumeroaan eikä saa erillistä huoltajanumeroa.) Sudenpennuilla ja seikkailijoilla ei ole mitään tarvetta käyttää rekisteriä itse, 15-vuotiaat voivat omia tietojaan jo halutessa päivittää, mutta silloin heidän tietoihinsa täytyy päivittää toimiva sähköposti.

Alla olevasta osoitteesta löytyy Suomen Partiolaisten ohje Kuksan käyttöön.
https://www.partio.fi/partiolaiselle/apua-ja-ohjeita/partiorekisteri-kuksa/kuksa-huoltajan-ohjeet/

Rekisteröinti

Päästäksesi käyttämään jäsenrekisteriä, tulee jokaisen rekisteröidä PartioID. Tämä tapahtuu rekisterin kirjautumissivulla (Kuva alapuolella). Kirjoita lomakkeelle huoltajanumerosi (olet saanut sen sähköpostilla täytettyäsi jäsenhakemuksen; jos et, yhteys jäsenrekisterin hoitajaan) ja rekisteriin merkitty sähköpostiosoite. Seuraavaksi tee itsellesi käyttäjätunnus. Tunnuksessa saa käyttää kirjaimia a-z, numeroita sekä väliviivaa (-). Salasanassa voi käyttää laajempaa merkkivalikoimaa, mutta siinä pitää olla vähintään yksi pieni ja yksi iso kirjain sekä yksi numero, yhteensä 8 merkkiä. Onnistuneen rekisteröinnin jälkeen odota vähintään tunti, koska tiedot päivittyvät järjestelmässä tunnin välein.

Kirjautuminen
Kirjaudu sisään Kuksaan. Jos olet unohtanut salasanasi, pystyy uuden tilaamaan kirjautumissivulta.
Kuksan näkymät
Näytölle aukeaa Ilmoitustaulu-etusivu, jonka vasemmassa reunassa näkyy nimesi sinisellä. Klikkaa sitä ja eteesi avautuu oma yhteystietosivusi. Sivun rakenne on sama sekä partiolaisilla että huoltajilla, mutta huoltajilla lomakkeet ovat pääosin tyhjiä. Sivun alaosasta löytyy otsikko Huollettavat, jonka alle on alaikäiset jäsenet merkitty.
Tietojen muokkaaminen
Omia tietojaan huoltaja pystyy muokkaamaan Muokkaa-nappulalla. Huollettavan tietoja pystyy muokkaamaan nimen oikeassa reunassa Henkilön tiedot –linkin takaa. Nimi ja syntymäaika ovat yksilöinnin kannalta oleellisia tietoja, joten niitä ei voi itse muokata. Osoitteenmuutokset yms. pitää tehdä perheen jokaiselle jäsenelle tarvittaessa erikseen.
Huoltajan kohdalla keskeisiä tietoja ovat; nimi, osoite, puhelinnumero, sähköposti ja kotipaikkakunta (lakisääteinen).
Muokatessasi tietoja älä käytä enteriä vaan hiirtä valinnoissa!
Tietojen ajantasallisuus
On äärimmäisen tärkeää, että huoltajan ja huollettavan tiedot ovat oikein ja ajantasaisena Kuksassa. Tämä mahdollistaa tietojen turvallisen hallinnoinnin lippukunnan osalta.

Ongelmatilanteet

Erilaisissa ongelmatilanteissa ole hyvä ja ota yhteyttä jäsenrekisterinhoitajaan (Kts. Yhteystiedot- kohta etusivulta)